TOC

This article is currently in the process of being translated into Macedonian (~95% done).

Getting started:

Visual Studio Community

Visual Studio е професиона IDE (Инегрирана развојна средина) како избор на многу .Net програмери.Креиран е од Мајкрософт, кој исто го прави .Net фрејмворкот исто како и C# програмскиот јазик, па ова го прави да има совршена смисла.Историски, VS (кратенка од Visual Studio) е скап за користење,но за наша среќа Мајкрософт веќе неколку години има понудено бесплатна верзија за индивидуалните програмери.

Претходно, оваа бесплатна верзија дојде во посебни верзии за различни задачи, на пр. Visual C # Express, Visual Web Developer и така натаму.Сепак , сега името е Visual Studio Community и како и Express versions, е посветла верзија од професионалната верзија на Visual Studio.Ова значи дека ќе ви недоставуаат некои функционалности ,но не грижете се-Community изданието ги содржи сите освен најнапредните карактеристики и ќе биде повеќе од доволно за да го научете C# преку ова упатство.

Download Visual Studio Community

За да започнете со овој прирачник, одете напред и симнете го Visual Studio Community од visualstudio.com. Тука се наоѓа директен линк до страната за симнување:

https://www.visualstudio.com/downloads/

Веднаш штом ќе го симнете и инсталирате, вие сте подготвени за да продолжете со наредните статии, каде ние ќе ја креираме вашата прва C# апликација.

Not using Windows?

Не грижете се, постои и верија за macOS исто така-само следете го линкот погоре и бидете сигурни да ја селектирате верзијата од Visual Studio Community за macOS!